Решен проблем водоснабдевања у Почековини и околним насељима: 4.000 становника добило здраву воду

Мештани насеља Почековина, Горњи и Доњи Рибник, Камењача и Лопаш коначно су добили приступ здравој води за пиће, чиме је решен дугогодишњи проблем водоснабдевања у овом делу општине Трстеник. Пуштању у рад новог резервоара у Почековини присуствовала је председница општине Трстеник Милена Турк, заједно са својим сарадницима.

“До сада је вода у овим насељима била само за техничку употребу, али сада је ситуација другачија. Решили смо један велики проблем”, изјавила је председница Турк. Од изворишта “Звездан” до резервоара у Почековини води цевовод дужине 7,5 километара, а изграђена је и бустер станица у Лопашу, која ће допринети стабилном снабдевању водом.

Изградња магистралног цевовода започета је још 2018. године, а овај пројекат омогућава повезивање села са леве и десне стране Западне Мораве са извориштем “Звездан”. Вредност инвестиције износи 80 милиона динара, а средства су обезбедили општина Трстеник и Дирекција за воде. Резервоар капацитета 250 кубних метара, који је изграђен у Почековини, финансирала је општина Трстеник из свог буџета, са износом од 15,5 милиона динара, док је бустер станица коштала 5 милиона динара.

Поред тога, замењен је део цевовода и урађена је аутоматизација система. Резултати испитивања квалитета воде, које је спровео Завод за јавно здравље у Крушевцу, потврдили су исправност воде, чиме су се стекли услови да се 4.000 становника ових насеља прикључи на извориште “Звездан”.

Директор ЈКСП “Комстан” из Трстеника, Милан Стојић, истакао је да овај пројекат представља велику прекретницу за локалну заједницу, јер ће мештани коначно имати приступ здравој води за пиће, што ће значајно побољшати квалитет њиховог свакодневног живота.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
стари
нови Највише гласова
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x