У сусрет будућем занимању: Радионице професионалне оријентације у Варварину

У свету који се брзо мења, а захтеви тржишта рада постају све сложенији, важно је да млади људи на време пронађу свој прави пут ка професионалном остварењу. Управо у том духу, у Средњој школи Варварин, у сарадњи са Едукативним центром у Крушевцу (Job центар), реализоване су четири радионице професионалне оријентације и каријерног вођења ученика.

Један од основних циљева Едукативног центра јесте подршка младима да постану активни и свесни актери друштвеног живота. Ове радионице, као део ширег ангажмана центра, имају за циљ да кроз неформално образовање, умрежавање и јавно заступање ојачају младе и припреме их за све изазове који их очекују у будућем професионалном животу. Едукативни центар је, поред тога, члан важних мрежа као што су Мрежа омладинских организација југоисточне Европе (SEEYN), Кровна организација младих Србије (КОМС), Национална асоцијација практичара омладинског рада (НАПОР) и Национална коалиција за децентрализацију (НКД). Ова умреженост омогућава младима да се повежу са ширим европским иницијативама и стекну драгоцена искуства.

Ученици сва четири разреда Средње школе Варварин имали су прилику да учествују у радионицама током којих су решавали IdentyFi тест личности, чији су резултати приказани у скалама које процењују њихову савесност, вољу за учењем, емотивну снагу, спремност за остваривање контаката, тимски рад и истрајност. Овај тест је осмишљен тако да младима помогне да боље упознају себе и своје потенцијале, али и да стекну увид у то како се њихове карактеристике могу усмерити ка одабиру будућег занимања.

Резултати теста пружају констатације које ученицима могу бити од велике користи при доношењу једне од најважнијих одлука у животу – избора каријере. Како савесност, воља за учењем и тимски рад чине кључне особине у савременом пословном окружењу, а истрајност и емоционална снага представљају предикторе успеха у бројним професијама, овакве радионице пружају ученицима јаснију слику о томе како даље да обликују свој професионални пут.

Поред оснаживања ученика у личном и професионалном смислу, радионице су такође усмерене на њихово укључивање у шири друштвени контекст, нарочито кроз европске иницијативе у оквиру којих ће имати прилику да сарађују са својим вршњацима из других земаља. Јасно је да овакви пројекти не само да омогућавају ученицима да боље разумеју себе и своје могућности, већ их и припремају да постану активни и одговорни чланови глобалног друштва.

Овакве иницијативе представљају одличан пример како сарадња између школа и локалних центара може значајно допринети развоју будућих генерација. На крају, резултати ових радионица показују да прави пут за сваког појединца лежи у бољем разумевању себе и својих потенцијала, као и у укључивању у заједницу и глобалне процесе који обликују свет у коме живимо.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
стари
нови Највише гласова
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x