Делегација општине Варварин боравила у посети побратимској општини Ползела

Делегација општине Варварин боравила је у Словенији, у побратимској општини Ползела, поводом обележавања Дана ове братске општине у Савињској регији. У делегацији су били председник Скупштине општине Варварин Саша Живадиновић, портпарол Општинске управе Никола Петровић и службеник Општинске управе Владица Филиповић.

Током посете, домаћини на челу са жупаном Јожетом Кужником организовали су пријем за делегацију из Варварина у згради Општинске управе. Том приликом, разговарало се о досадашњој сарадњи између две општине и разматрали су се планови за будућу ближу сарадњу на различитим пројектима и у различитим областима.

Делегација из Варварина присуствовала је и Свечаној академији поводом 2. октобра, Дана општине Ползела, који ова општина обележава у знак сећања на десеторо страдалих Ползелана које су нацисти стрељали у Марибору 1942. године, као и свечаном отварању новог дела Дома за стара лица, који ће значајно унапредити услове за бригу о најстаријим грађанима ове општине.

Током боравка, гости из Србије су имали прилику да обиђу знаменитости Ползеле и упознају се са историјом и културом овог краја, чиме је додатно оснажена веза између две побратимске општине. Од знаменитости које је делегација овом приликом обишла важно је издвојити средњовековни град Коменда, Музеј олдтајмер трактора, дворац Шенек, али и добровољно ватрогасно друштво Ползела.

Општина Ползела налази се у средишњем делу Словеније, у југозападном делу покрајине Штајерска. Средишњи део општине је долина реке Савиње у средњем делу њеног тока. Ободни делови ошптине се налазе на оближњим бреговима и брдима. Ползела негује дугу средњовековну историју, која је везана за њене средњовековне градове Коменда и Шенек. Град Коменда данас је туристичка атракција, док је на локацији града Шенека у другој половини 15. века изграђен данашњи дворац Шенек.

До 1998. године Ползела је била део општине Жалец, када је добила статус општине. Повеља о братимљењу између општине Ползела и општине Варварин потписана је 1. октобра 2018. године у Ползели.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
стари
нови Највише гласова
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x