Акција “Селу у походе” реализована у Маскару поводом Међународног дана старијих особа

У оквиру Месеца солидарности и поводом обележавања Светског дана срца и Међународног дана старијих особа, 1. октобра 2024. године, Црвени крст Варварин и Патронажна служба Дома здравља “Др Властимир Годић”, организовали су акцију под називом “Селу у походе” у Месној заједници Маскаре.

Акција је била усмерена на подршку становницима села Маскаре, посебно старијим и инвалидним лицима. У просторијама амбуланте организовани су здравствени прегледи, укључујући мерење крвног притиска и шећера у крви, уз саветовање о редовном узимању терапија. Тим здравствених радника, састављен од лекара опште праксе и патронажне сестре, обишао је и већи број старијих и непокретних лица, пруживши им медицинску негу у њиховим домовима.

Поред здравствених услуга, запослени и волонтери Црвеног крста Варварин обезбедили су помоћ у основним животним намирницама за угрожене становнике села. Одзив мештана био је изузетно добар, а грађани су похвалили ову акцију и изразили жељу да се сличне иницијативе организују чешће.

Директорка варваринског Дома здравља, др Јасмина Ракић, наглашава да се за реализацију акције “Селу у походе” бирају насељена места која немају здравствену амбуланту и на тај начин се пружа могућност становништву да обави општи медицински преглед, као превенцију здравља.

Међународни дан старијих особа, који се обележава 1. октобра, установљен је Резолуцијом Генералне скупштине Уједињених нација 1990. године, са циљем да се скрене пажња на потребе и права старијих особа. Овогодишња тема, „Старење с достојанством: Важност јачања система неге и подршке за старије особе широм света“, наглашава потребу за стварањем услова који ће омогућити достојанствен живот старијим особама.

С обзиром на то да тренутно око 703 милиона људи у свету има преко 65 година, а процењује се да ће до 2050. године тај број достићи две милијарде, важност прилагођавања друштвених система за подршку старијима постаје све израженија. Ова акција Црвеног крста Варварин представља корак у том правцу, истичући значај солидарности и бриге за најстарије чланове друштва.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
стари
нови Највише гласова
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x