Институт за крмно биље Крушевац обележио 140 година рада

Институт за крмно биље Крушевац је, свечаном академијом у Крушевачком позоришту, обележио 149 година постојања и успешног рада. Свечаној академији присуствовали су помоћница министарке за науку, технолошки развој и иновацију др Марина Соковић, помоћник министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Александар Богићевић, шеф кабинета министра одбране бригадни генерал мр Горан Момчиловић, Његово Високопреосвештенство Архиепископ и Митрополит крушевачки господин Давид. У име Градске управе Крушевца– градоначелник Иван Манојловић и помоћник Дарко Андонов, градоначелници, председници општина, декани факултета, директори научних института, и други представници јавног живота Крушевца и околине.

У име Института говорио је директор др Дејан Соколовић, истакавши да нема развијене европске и светске земље без развијене пољопривреде и обезбеђене хране за своје становништво. “Овај догађај означава не само нашу дубоку преданост традицији и наслеђу, већ и поглед према будућности и визији Института с надахнућем и оптимизмом. Желим да истакнем да ћемо сходно нашој мисији и визији за будућност Института за крмно биље још интензивније радити на постизању значајних научних резултата за наше друштво, достигнућа која се могу применити код наших фармера, али и на кадровском оснаживању Института и интензивирању већ развијене међународне научне сарадње Института за крмно биље Крушевац која се огледа у бројним међународним научним пројектима”, изјавио је он.

Институт је представио бројне битне догађаје и достигнућа у свом вишедеценијском постојању, од краја 19. века до данас, затим је приказан документарни филм о садашњости ове угледне научно истраживачке установе.

У име ресорног Министарства науке, технолошког развоја и иновација, које је и оснивач Института, говорила је помоћница министарке др Марина Соковић. “Наука не треба да постоји ради науке, већ да доприноси друштву, што овај Институт и показује. Своје резултате не објављују само, већ и примењују са колегама из области пољопривреде, и доприносе глобалном друштву. Сигурна сам да су и наше колеге из Института спремни за све изазове, ма колико видљиви или невидљиви они били, радећи за све нас кроз очување природних и генетских ресурса, што је данас веома важно и биће још важније у будућности. Честитам им на резултатима и желим им да достигну још веће успехе и да шире славу наше науке широм света”, поручила је др Марина Соковић.

У име Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, скупу се обратио помоћник министра Александар Богићевић. “Велика је ствар имати тако добре стручњаке, и желим да наше знање и наши људи увек буду ту, да наше знање, наше аутохтоне сорте гајимо и чувамо. Оно што би заједно требало урадити, са другим релевантним институцијама, је градити децу да уписују пољопривредне факултете, јер мали број младих људи одаберу овај академски пут. Имамо добре стручњаке али године иду, неко мора наставити да ради, а ми без нових младих људи и стручњака не можемо то постићи. Морамо сви заједно радити да би у што већем броју имали стручњаке који би наставили овај успешан рад”, рекао је Богићевић.

У име Града Крушевца присутне је поздравио градоначелник Иван Манојловић. “Институт за крмно биље Крушевац представља спој традиције и иновације, праксе и теорије и тај спој је давао добре резултате које су низ генерација стварали свих ових година и оставили у аманет новим генерацијама. Град Крушевац ће наставити да и убудуће буде добар партнер, а све у циљу развијања пољопривредног сектора и пружања помоћи нашим пољопривредницима, не само у Крушевцу, већ и у целом Расинском округу. Морамо увек бити свесни својих предака и њихових дела и достигнућа да бисмо могли увек знати одакле смо кренули”, поручио је градоначелник Крушевца.

Директор Института  др Дејан Соколовић је, поводом јубилеја, уручио Плакете и Захвалнице. Добитници Плакета су Министарство науке, технолошког развоја и иновација, Министарство пољопривреде, шумарства  и водопривреде, министар одбране Братислав Гашић – у његово име Плакету је примио шеф кабинета бригадни генерал мр Горан Момчиловић, Град Крушевац, научни саветници Института у пензији др Милорад Стошић и  др Зорица Томић.

Захвалнице су додељене Пољопривредном факултету у Земуну, Агрономском факултету из Чачка, Општини Ћуприја, Институту за примену науке у пољопривреди, Београд, Пољопривредној стручној и саветодавној служби Крушевац, проф. др Александру Симићу, компанији “Биопродукт производња” из Чачка, Задружном савезу Србије и Јавном комуналном предузећу “Крушевац”.

У културно – уметничком наступили су глумци Крушевачког позоришта, Црквени хор “Свети Кнез Лазар” из Крушевца, солиста Павле Панин и оркестар “Маестро акустик”.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
стари
нови Највише гласова
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x