Дан српског јединства, слободе и националне заставе у част пробоја Солунског фронта

Дан српског јединства, слободе и националне заставе у Републици Србији и Републици Српској празнује се од 2020. године. Установљен је у знак сећања на дан када је 1918. године пробијен Солунски фронт. У част великог празника на Багдали, изнад Крушевца, одржана је пригодна свечаност, на којој је говорила председница Скупштине града Драгана Баришић.

“Овај велики празник обележавамо са Републиком Српском на дан када је пробијен Солунски фронт, 15. септембра 1918. године, када смо, без обзира на цену, бирали Србију и слободу. Тим херојским подвигом српске војске отпочела је нова страница наше историје. Сећање на храброст и жртве наших предака даје нам снагу да и даље побеђујемо. Имамо много разлога да будемо поносни на нашу историју, али у сваком моменту морамо остати посвећени напретку и инвестицији у бољу и сигурнију будућност. У тренутку када је пред нама пуно изазова, нека нас наш национални симбол подстиче да радимо заједно на изграђивању боље будућности, да чувамо и негујемо вредности које нас дефинишу и да увек тежимо ка напретку и јединству. Сви делимо заједнички циљ – срећнију и успешнију Србију”, изјавила је председница Скупштине града Крушевца Драгана Баришић.

Културно- уметнички програм реализовао је Културни центар Крушевац, наступили су чланови Црквеног хора “Свети Кнез Лазар””, а учествовао и глумац Крушевачког позоришта Небојша Вранић, који је одржао слово о симболици и значају српске заставе.

Свечаности су присуствовали представници Градске управе, Војске, Полиције и привредног, културног и политичког живота града.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
стари
нови Највише гласова
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x