Донета одлука о братимљењу Варварина и Модриче: Јачање веза српског народа с обе стране Дрине

Одборници Скупштине општине Варварин усвојили су на V седници Одлуку о успостављању сарадње (братимљењу) Општине Варварин са Општином Модрича из Републике Српске. Сарадња између ове две општине потврдиће узајамно пријатељство и заједничку жељу за даљим унапређењем односа и пријатељских веза између две општине.

Успостављање сарадње односи се на области привреде, културе, спорта, као и у свим другим областима где постоји обострани интерес, а све у циљу просперитета и унапређења живота грађана обе општине, наводи се у Одлуци која ће бити упућена на сагласност Влади Републике Србије, а након тога ће председница општине Варварин и начелник општине Модрича потписати Споразум о сарадњи.

Општине Варварин и Модрича већ више од 10 година су повезане преко својих Месних заједница Орашје и Дуго Поље, које су 2008. године потписале Споразум о сарадњи, али и кроз сарадњу у области културе, где су Повељу о братимљењу потписали КУД-ови “Вук Караџић” и “Зоран Томушиловић”, касније и ОФК “Орашје” и ФК “Слога”. Братски сусрети ових месних заједница организују се сваке године.

Везе између Варварин и Модриче сежу још из времена Отаџбинско – одбрамбеног рата. Владета Живковић, рођен у Доњем Крчину, потпуковник Војске Републике Српске, један је од организатора одбране српског народа на Вучијаку. Током рата командовао је 1. Вучијачком лаком пешадијском бригадом ВРС која је била у саставу 1. Крајишког корпуса и оставио дубок траг у сећању српског народа на Вучијаку, где је и рањен.

О Модричи:

Подручје општине Модрича заузима површину од 363 квадратних километара и распрострањено је на три географска подручја захватајући по мањи део свакога од њих: део равнице босанске Посавине са делом долине реке Босне, подручје масива планине Вучијак на левој обали реке Босне и подручје масива планине Требаве на десној страни реке Босне.

Према проценама данас на територији општине Модрича живи око 32.000 становника, где је око половине градско становништво. Општина Модрича изразито је богата плодном земљом и малим водотоцима. Пољопривреда је најзаступљенија привредна грана на подручју општине Модрича.

Дан општине Модрича је 28. јун – Видовдан који се прославља као Дан ослобођења Модриче у Отаџбинско – одбрамбеном рату. Поводом Видовданске недеље организује се низ пријема и манифестација (хумамитарних, културних и спортских).

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
стари
нови Највише гласова
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x