“Дани поља кукуруза” одржани у Маренову: Хибриди краће вегетације толерантнији на сушу

На Пољопривредном газдинству Златка Радивојевића у Маренову одржани су “Дани поља кукуруза”, где је засађено 16 врста хибрида, из производне палете три семенске куће. Огледна добра од изузетног су значаја за правилан избор хибрида, јер често спољни фактори, као што су клима и земљиште, имају већи принос и квалитет, од саме производне технологије, појашњава Радојка Николић, саветодавац у Пољопривредној саветодавној и стручној служби (ПССС) Крушевац.

“Најбоље су се показали хибриди у ФАО 400 групе зрења и делимично 500 групе зрења, тако да их препоручујемо произвођачима да и у наредном периоду обрате пажњу на асортимент, да посвете посебну пажњу избору хибрида кукуруза и да крену са хибридима краће вегетације који су толерантнији на неповољне временске услове, на високе температуре и на недостатак падавина, а који ће дати произвођачима и сигурније и стабилније приносе и имаће довољно кукуруза, као сточне хране, за своју сточарску производњу”, поручује Радојка Николић из ПССС Крушевац.

Жетва кукуруза у Расинском округу је кренула. Проблем је направио и сушни период од 94 дана без падавина, тако да оно што је у овим условима јако битно то је одрадити добру агротехнику, каже директор ПССС Крушевац Радомир Бушатовић.

“Почев од агрохемијске анализе земљишта, до времена сетве, а и адекватног избора хибрида, јер евидентно је да су хибриди који су били из нешто из ниже ФАО групе, првенствено 4 и 5, јако добро поднеле ове услове, јер су на време успеле да уђу у тај период који им је био јако битан у тој њиховој вегетације”, објашњава Радомир Бушатовић.

Након сетве, а пре ницања кукуруза, у априлу месецу одрађена је заштита од корова, истиче саветодавац у ПССС Крушевац Слађана Рилак. Она појашњава да је у том периоду рађена заштита хербицидима домаће куће “Галеника”, “S Metalohlora” и “Terbutelazina” и тим третманом спречено је ницање семенских једногодишњих усколисних и широколисних.

“У другом третману, у фено фази развоја петог листа кукуруза, рађена је корективна заштита изниклих корова. Било је мало проблема са сирком и у том периоду, месец и по дана након сетве, одрађено је третирање комбинацијом активних материја “Rimsulfuronom”, “Nikosulfuronom” и “Mezatrionom”, наводи Слађана Рилак.

Домаћин Златко Радивојевић је задовољан новим хибридима, упркос великој суши и екстремним температурама које су обележиле ово лето. “Ови нови хибриди су се сад најбоље показали. Поред ових великих температура, одрадили су да смо стварно презадовољни, Институт за кукуруз “Земун поље” и компанија “Агросава” су избацили нове хибриде који су се стварно показали врхунским, боље су издржали ову температуру него ови остали. Све у свему, добро је, каква је година”, рекао нам је Радивојевић.

На огледном пољу у Маренову посејани су хибриди Института “Земун Поље”, компаније “Агросава” и Центра за дораду семена кукуруза и сунцокрета “KWS Srbija”. Иначе, “Дани поља кукуруза” се организују сваке године, на огледним пољима у селима на територији Расинског округа, а у организацији ПССС Крушевац.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
стари
нови Највише гласова
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x