Одржана II “Орашка црепуља”, најукуснији специјалитет припремила екипа “Левачка пасуљијада” (ФОТО)

У конкуренцији 20 екипа, које су у Орашје пристигле како из наше општине, тако и из општина Параћин, Ћуприја, Алексинац и Рековац, прво место на овогодишњој “Орашјој црепуљи” освојила је екипа “Левачка пасуљијада” из Секурича, друго место припало је екипи “Багренче” из Маскара, а треће “Пашенозима” из Опарића. У надвлачењу конопца учествовало је пет екипа, а најјача је била екипа “Лако ћемо”.

Такмичење у припремању специјалитета у црепуљи и испод сача организовано је други пут заредом, а на менију и пред жиријем нашли су се специјалитети од телетине, јаретине, јагњетине и прасетине, као и домаће погаче у црепуљи. Подељене су и специјалне награде, екипа “Младост” из Житковца (Алексинац) освојила је Златну медаљу за традиционално српско јело, Друштво за неговање културе и традиције из Вирина (Ћуприја) добило је Златну медаљу за најбоље припремљено слатко по бакином рецепту, док су “Јухорске виле” из Обрежа освојиле Златну медаљу за најаутентичнији ручни рад.

Најлепши штанд представило је Удружење “Радиност” из Алексинца, Златна медаља за неговање традиције припала је “Врденовачким орловима” из Обрежа, највеселија екипа била је екипа “Лако ћемо” из Сомбора, док је екипа “Гроф од Брестарца” добила награду као екипа са најмлађим учесницима.

Манифестација је настављена и у вечерњим сатима, где су на Летњој позорници испред Дома културе наступили КУД “Бранислав Нушић” из Ресавице (Деспотовац) и КУД “Вук Караџић” из Орашја. Манифестацију “Орашка црепуља” посетили су и заменик председнице општине Александар Павић и помоћник председнице општине Немања Чолић.

2.5 2 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
стари
нови Највише гласова
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x