Традиционални “Сабор под тополама” одржан у Грабовцу

У приградском насељу Грабовац код Трстеника одржан је девети по реду “Сабор под тополама”, уз богат и садржајан програм духовних и културних садржаја у којима редовно учествују мештани и њихови гости. У делу саборског програма је и сеоска литија коју је овога пута предводио парох љубостињски Данијел Стефановић, док је у дворишту подручне Основне школе “Миодраг Чајетинац Чајка”, након литије, обављено резање славског колача ,јер другог дана православног празника Света Тројица Грабовчани празнују сеоску славу.

На сабору су учествовала културно – уметничка друштва и солисти, а ликовна колонија је исто тако окупила већи број уметника. У оквиру програма Сабора по други пут је спроведен и наградни конкурс на тему “Другарство”, посвећен преминулом дечаку из овог насељеног места Дамјану Дачи Павловићу, ученику поменуте школе који је много волео фудбал, али је успешно писао и поезију.

Према речима Александре Жуњанин, председнице жирија поменутог конкурса, радове на ову тему послало је стотину ђака из целе Србије, па је жири имао велики посао у избору најбољих радова. Осим Александре, чланови жирија биле су и Оливера Цветић и Ивана Павловић, награђена су по три ученичка рада у две категорије, док је више ђачких радова похваљено.

У категорији од првог до четвртог разреда прво место освојио је Виктор Симић, ученик трећег разреда ОШ “Миодраг Чајетинац Чајка” у Грабовцу, друго место Емилија Калаји, ученица другог разреда ОШ “Моша Пијаде” из Гудурице у општини Вршац, а трећу награду освојила је Хелена Туфегџић, ученица другог разреда ОШ “Кнез Лазар” из Купаца.

Прво место у категорији од петог до осмог разреда освојила је Лена Милић, ученица петог разреда ОШ “Живадин Апостоловић” из Трстеника за песму “Шарени свет другарства”, друго место освојио је Александар Јовић, ученик седмог разреда ОШ “Бранко Радичевић” из Врања, а треће место за песму “Другарство је богатство” освојила је Анђела Ранковић, ученица петог разреда ОШ “Жикица Јовановић Шпанац” из Крупња.

Познати трстенички песник Милош Милошевић Шика приредио је поводом овог наградног конкурса Зборник дечијих радова под називом “Дачи с љубављу”, који је штампан и доступан љубитељима лепе писане речи, а поготово деци.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
стари
нови Највише гласова
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x