Извоз у Кину велика шанса привреде Рaсинског управног округа

Министар унутрашње и спољне трговине у Влади Републике Србије Томислав Момировић изразио је данас да ће већ у првој години примене Споразума о слободној трговини између Србије и НР Кине, спољнотрговинска робна размена компанија које послују у Крушевцу и околини бити преко милијарду евра. Момировић је на скупу у Регионалној привредној комори Крушевац, поводом представљања поменутог споразума, који ступа на снагу 1. јула ове године, указао на то да је укупна спољнотрговинска робна размена привреде са територије Рaсинског управног округа за период од јануара до априла 2024. године, достигла 300 милиона евра и да бележи раст од 9,3 одсто у односу на исти период претходне године.

“У Расинском округу послује преко 10.200 активних предузетника, запослено је око 60.000 грађана, у поређењу са 2015. годином просечне зараде су дуплиране, док је индустријска производња у првом кварталу 2024. године, у односу на исти период 2023. године, већа за 9,4 одсто”, рекао је Момировић, а затим позвао све привреднике да искористе јединствену прилику коју пружа поменути споразум, када је реч о извозу и повлашћеном приступу огромном кинеском тржишту да се информишу, да се повежу, да заједно постигнемо успех и унапредимо нашу економију.

“Наше компаније ће, захваљујући Споразуму имати слободан приступ тржиштима која обухватају популацију од преко 2,2 милијарде становника”, рекао је министар и додао да ће Србији овакав статус омогућити конкурентску предност и учинити нашу земљу још атрактивнијом дестинацијом за инвестиције и пословање. НР Кина је у 2023. години била други спољнотрговински партнер Србије са разменом од 6,1 милијарде долара, а овај споразум ће додатно ојачати економске везе и повећати српски извоз на кинеско тржиште.

Момировић је поручио да је Србија одлучна да изгради економију која је конкурентна и отворена ка свету, при чему је Споразум о слободној трговини са НР Кином само један, али важан корак у том правцу, који ће отворити нове хоризонте за наше привреднике и омогућити им да свој потенцијал реализују на глобалном нивоу.

Министар је посетио и малопродајни објекат “Супер Вива” компаније “Вива 92” у Крушевцу која запошљава око 200 људи и значајно доприноси унапређењу привредног амбијента тог града. “Ово је пример за то како домаће компаније и један локални малопродајни ланац могу бити покретачи привредног раста, стварања нових радних места и унапређења локалног привредног амбијента. Наставићемо да радимо на стварању повољног пословног амбијента и на подршци нашим компанијама да буду успешне и на међународној сцени”, поручио је Момировић.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
стари
нови Највише гласова
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x