За програме запошљавања из буџета Трстеника ове године 5 милиона динара

За програм самозапошљавања у овој години општина Трстеник је из свог буџета издвојила 5 милиона динара. Програм ће се реализовати у сарадњи са Националном службом за запошљавање (НСЗ), а према речима помоћнице председнице општине, Марине Раденковић мере које су предвиђене у оквиру субвенција су стручна пракса, самозапошљавање, јавни радови и запошљавање лица из категорије теже запошљивих.

За сада су се ове мере показале као изузетне, оцењује Марина Раденковић и подсећа да су јавни радови, у оквиру удружења и Јавних предузећа, веома интеренсантни, док је мера самозапошљавања једна веома популарна мера где се јављају незапослена лица која желе да се баве предузетништвом, да оснивају своје фирме и тако започну свој посао.

“Будући предузетници добијају једнократна средства у износу од 300.000,00 динара, а инвалидна лица 330.000,00 динара, ако су, наравно, то лица испод 30 година старости”, каже Марина Раденковић и појашњава и меру стручне праксе за младе којима је потребно стицање практичног знања у оквиру неког новог запошљавања, додавши да је у приватном сектору битно да та лица имају одређени ниво квалификација, како би обучили лице коме је потребно стицање практичног знања.

“Што се тиче категорије теже запошљивиг лица, то су млади испод 30 година старости, или старији од 50 година, Роми, инвалидна лица и жене жртве породичног насиља. Ове мере су значајне за сва лица која се налазе на евиденцији НСЗ и ово је један врло добар пример праксе”, наглашава помоћница председнице општине Трстеник Марина Раденковић.

Ова општина је из свог буџета издвојила 4 милиона динара и за пројекат “Да се ради и гради по твом”. Конкурс је истекао пре месец дана, а пријавило се 29 Месних заједница. Највише пријава било је за изградњу дечијих игралишта, ту су и реконструкције пешачких стаза, тротоара, а с обзиром на велики број пријаввљених извршиће се контрола на терену.

Раденковићка истиче да је главни услов да су потписници измирили своје пореске обавезе, а онда ће општинска комисија прегледати приложену документацију и наглашава да они који не испуњавају услове ове године, могу се поново пријавити наредне за учешће у овом пројекту.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
стари
нови Највише гласова
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x